Zadzwoń do nas

Dziś jest sobota 18 maja 2024
logotyp Iceland, Liechtenstein, Norway grantsflaga Unii Europejskiej
BUDOWA NOWEGO PRZEDSZKOLA w ŻYWCU

BUDOWA NOWEGO PRZEDSZKOLA w ŻYWCU.

W miesiącu lipcu 2016r. w Zabłociu przy ul. Tetmajera, w bezpośrednim sąsiedztwie boiska ze sztuczną nawierzchnią, rozpoczęła się realizacja nowej inwestycji jaką jest „Budowa nowego przedszkola w Żywcu". Jest to projekt współfinansowany z Unii Europejskiej w ramach RPO WSL 2014-2020 .  Miasto po długotrwałych staraniach uzyskało dofinansowanie dla tego projektu umową nr UDA-RPWSL.12.01.02-24-032B/15-00 podpisaną 28 grudnia 2016r. tj. trzy miesiące po rozpoczęciu prac budowlanych.

Cel projektu: Zwiększenie stopnia upowszechnienia i dostępności edukacji przedszkolnej w  województwie śląskim, poprzez budowę nowego przedszkola integracyjnego  w żywieckiej dzielnicy Zabłocie.

Beneficjent: Miasto Żywiec

Obiekt został zaprojektowany przez Studio Projektowe s.c. Małgorzata Mazurek i Marcin Bury z Żywca. Wynikający z dokumentacji projektowej potencjał edukacyjny obiektu stanowi 150 miejsc.

Zgodnie z umową o dofinansowanie wartość całkowita projektu wynosi 5 437 524,14 zł, a wydatki kwalifikowalne 3.737.692,33 zł  

W efekcie realizacji inwestycji powstał dwukondygnacyjny budynek o nowoczesnej formie architektonicznej i atrakcyjnej kolorystyce zewnętrznej jak i wewnętrznej który ma kubaturę 7275 m3  a  powierzchnia użytkowa budynku to 1353m2.

Mieści się w nim :

- 6 sal zajęć dla dzieci, każda z własnym zapleczem higieniczno-sanitarnym odpowiednio wyposażonym i przystosowanym dla dzieci, oraz z pomieszczeniami towarzyszącymi,

- 8 sal dydaktycznych (w tym sale do zajęć integracji sensorycznej, sala do zajęć z psychologiem,  logopedą, sala do zajęć metodą Tomiatisa, sala do biofeedbecku i dwie sale do doświadczeń)

- sala audiowizualna,

- nowoczesna kuchnia z pełnym wyposażeniem i wiele pomieszczeń dodatkowych związanych z funkcjonowaniem obiektu,

- winda przystosowana do  przewozu osób niepełnosprawnych,

Komunikację zapewniają szerokie korytarze i dwie klatki schodowe.

 Od strony zachodniej budynku wykonany jest drewniany zadaszony taras do prowadzenia zajęć z dziećmi na świeżym powietrzu oraz ogródek z dobrze wyposażonym placem zabaw.

W budynku zainstalowano nowoczesne i ekologiczne rozwiązania gospodarki energetycznej obiektu.  

Kotłownie gazową wspomaganą solarami i zestawem fotowoltaicznych ogniw, ale zaznaczyć należy, że system ogrzewania obiektu został tak zaprojektowany iż w pierwszej kolejności ogrzewanie zapewniają kotły elektryczne zasilane z zespołu paneli fotowoltaicznych  o mocy 65kW, które dostarczają także energię na inne potrzeby obiektu.

Kotłownia gazowa załączy się dopiero gdy instalacja fotowoltaiczna nie będzie w stanie zapewnić wystarczającej ilości energii.  Jest to bardzo ekologiczne rozwiązanie.

Wykonawcą robót budowlanych, wyłonionym w drodze postępowania przetargowego była firma  WODPOL Sp. z o.o.  z siedzibą w Żywcu przy ul. Ks.Pr.St. Słonki 24.

Roboty budowlane zostały ukończone 18.08.2017r.

Czynności odbiorowe związane z oddaniem budynku do użytkowania zostały ukończone 30.08.2017r..

W następnym czasie zostało uzupełnione jeszcze brakujące wyposażenie obiektu, które wcześniej nie zostało zakupione z uwagi na komplikacje w postępowaniach związanych z ich zamówieniem.

W dniu 10.11.2017r. , już po rozpoczęciu działalności placówki w nowej siedzibie, odbyło się jej uroczyste otwarcie.  

 


Facebook
Poleć stronę